Растенија кои го Прочистуваат Воздухот во Домот и Канцеларијата

NASA публикуваше список на растенија кои го прочистуваат воздухот во затворените простории.

Резултатите од истражувањата на NASA „Чист въздух“, кои ги направи со американската асоцијација на градинари, докажа дека неколку домашни растенија можат да ги прочистат отровните материи кои ги има во затворениот простор како што се, бензен, формалдехид и трихлороетилен.

Отровите во воздухот
Луѓето поголемиот дел од времето го поминуваат во затворени простории, затоа чистиот воздух во затворениот простор потребно е да биде чист. Неколку состојки чистиот воздух знаат да го загадат , затоа е потребно да ги знаете овие состојки и како да се ослободите од нив.

Трихлороетилен

Го има во мастила, бои, лакови, лепила. При краткотрајно изложување може да се појави главоболка, безспокојство, вртоглавица и повракање, а при по-големи дози дури и кома.

Формалдехид

Го има во хартиени торбички, хартиени кърпички, и синтетични ткаенини. При краткотрајно изложување се појвува дразнење во носот, устата и грлото.

Бензен

Се добива при производството на пластика, синтетични ткаенини, латекс, бои, лекарства и пестициди. Краткотрајното изложување води до дразнење на очите, вртоглавица, главоболка, а во големи количества води до безсознание.

Ксилен

Го има во бои, гумени работи, кожа, чадот од цигари. Може да предизвика дразнене во устата и грлото, губење на свеста, главоболка. При поголемо количество води до проблеми со црниот дроб проблеми со бубрезите како и кома.

Амонијак

Се содржи во препарати за стакло, восок за подови, ароматични соли. Предизвикува дразнење на очите, кашлица и воспалено грло.

Растенија спасители
Овие растенија ги неутрализираат отровите во воздухот. Некои од нив се отровни за кучиња ,мачиња и други домашни миленичиња па затоа е потребно прво да се проверат растенијата.

Мини палми [Phoenix robelenii, Rhapis excelsa] – премахват формалдехид и ксилен;
Папрат [Nephrolepis exaltata, Nephrolepis obleterata] – формалдехид и ксилен;
Хлорофитум [Chlorophytum comosum] – формалдехид и ксилен;
Аглаонема [Aglaonema modestum] – формалдехид и бензен;
Бамбукова палма [Chamaedorea seifrizii] – формалдехид и ксилен;
Фикус Бендџамин [Ficus benjamina] – формалдехид и ксилен;
Ѓаволски Бршлен [Епипремнум ауреум] – формалдехид, ксилен и бензен;
Антуриум [Anthurium andraeanum] – формалдехид, ксилен и амонијак;
Зелени Лилјани [Liriope spicata] – трихлороетилен, ксилен и амонијак
Гербери [Gerbera jamesonii] – формалдехид, ксилен и трихлороетилен;
Драцена [Draceaena fragrans massangeana] – трихлороетилен, формалдехид и бензен;
Бршлен [Hedera helix] – трихлороетилен, формалдехид, бензен и ксилен;
Сансевиерa [Sansevieria trifasciata laurentii] – трихлороетилен, формалдехид, бензен и ксилен;
Драцена Маргината [Dracaena marginata] – трихлороетилен, формалдехид, бензен и ксилен;
Кала [Spathiphyllum mauna loa] – трихлороетилен, формалдехид, бензен, ксилен и амонијак;
Хризантеми [Chrysanthemum morifolium] – трихлороетилен, формалдехид, бензен, ксилен и амонијак

Напишете коментар