Викарен Епископ Јаков Стобиски-Ние единствено се плашиме да останеме во темнината на овој свет, сами, без Него, а Тој ни се дава единствено во Црквата на Светата Литургија.

Нема Богопознание, драги мои, надвор од Црквата и од нејзината Света Литургија. Не смееме да се залажуваме дека независно од

Read more

Митрополит Струмички Наум-Умно-срдечната молитва – критериум на вистинско богословие

Теологија без умно-срдечна молитва е повеќе технологија, т.е. умешност, односно техника на составување и вообликување на мислата и на зборот,

Read more

Митрополит Наум-Умно-срдечната молитва – критериум за вистинско мачеништво

Слушнавте уште еднаш, како и многупати досега, што вели Богочовекот Исус Христос: „Ако светот ве мрази, знајте дека Мене светот

Read more