Бел грав за почеток на Велигденскиот пост, струмичани верни на традицијата

Како и секоја година, ден после прочка на градскиот плоштад во Струмица се  дели бел грав.

Овој ден е познат како Чист Понеделник, на овој ден се чисти куќата, особено се внимава садовите за храна да се измијат и исчистат  од мрсното.

Делењето на бел грав е во склоп со карневалските денови. Во Среда  во 13 часот, во просториите на НУЦК Антон Панов, ќе се организираат Тримерските Адети.

 

Напишете коментар