Градоначалникот Заев и општина Струмица во посебна акција за Денот на дрвото

Градоначалникот Зоран Заев и општина Струмица и оваа година не се вклучија во националната акција „Ден на дрвото – засади ја својата иднина“, туку, реализираа паралелна и посебна акција потврдувајќи го на вистински начин својот сериозен однос кон животната средина. Со повеќегодишни и квалитетни садници се вршеше пошумување на старата струмичка депонија која што се наоѓа до гасната станица на Јавното претпријатие „Струмица гас“ на транзитниот пат на излезот од Струмица кон Валандово.

-Неколку години по ред општина Струмица, јавните претпријатија, администрацијата, паралелно и посебно го реализираат Денот на дрвото во која се вклучени приватни компании, противпожарната служба и заедно на избрани локации засадуваме дрво. Се работи за засадување на туја, секако општествена одговорност од јавните претпријатија е вградена и на оваа локација која што е старата депонија за цврст отпад од оваа година веќе почнуваме со обновување со засадување на дрва заради тоа што согласно законот конзервирањето на старите депонии се врши на таков начин. Истовремено, основните и средните училишта денеска во дворовите на самите училишта ги засадуваат дрвата кои што ги имаат заради тоа што тие се со споделена надлежност меѓу општината и државните институции како што е министерството за образование, рече градоначалникот Заев.

Напишете коментар