Еве како изгледа Поларната Светлина на Марс

 

1273714108128030355

Поларната светлина или аурора бореалис изгледа навистина фасцинантно на Земјата, но дали таа исто така би била видлива за човечкото око и на Марс? Тимови на НАСА и ЕСА се здружија заедно за да го откријат одговорот на ова прашање.

Тие изградија модел со цел да реплицираат поларна светлина. Користејќи симулатор со кој ги имитирале условите на Марс, истражувачите успеале да создадат поларна светлина, односно да откријат како истата би изгледала на планетата и надвор од нејзината површина.

Напишете коментар