Занимливости за Рим што Можеби не ги Знаете

Градот Рим е една од најпосакуваните туристички дестинации на голем број на туристи.
Годишно го посетуваат околу 10 милиони туристи, градот има 280 фонтани и 900 цркви.
Еве неколку занимливости кои можеби не сте ги знаеле….

Од фонтанта Треви, секој ден се вадат околу 3000 евра ситни монети, кои туристите ги фрлат во неа за среќа. Овие парии потоа се донинираат за сиромашните семејства.
Градот има 280 фонитани и преку 900 цркви.
Пред Рим, главен град во Италија пред соединувањето 1870 година бил градот Фиренца.
Бетонот е римски изум, затоа уште се во исправна состојба Колусеумот, Пантенонот како и Форумот, бетонот римјаните го користеле уште пред 2100 година.
Се верува дека за време на владеењето на Трајан, во гладијаторските борби имаат загинано преку 500 илјади луѓе и околу 1 милион животни.
Рим годишно го посетуваат 10 милиони туристи, се протега на 1285 километри квадратни и 98 проценти од населението се римокатолици,

Напишете коментар