Убавините на Древниот Град Петра

Петра е напуштен древен град во денешен Јордан.

Се наоѓа на планинска долина на источниот дел во Види Араба, во која се преклопуваат патиштата кон Газа на запад, Бостра и Дамаск на север, Елјат  на Црвено море и Персискиот залив од другата страна на пустината.

На 6 декември 1985  Петра е вклучена во Списокот на светското културно и природно наследство на УНЕСКО. Петра е едно од НОВИТЕ СЕДУМ СВЕТСКИ ЧУДА. Уживајте во галеријата….

 

Напишете коментар