По 10 ти пат Страчинарски игри во Мокриево

И оваа година струмичко Мокриево беше домаќин на Страчинарските игри, традиција која е стара повеќе векови.
Од воозубнувњето веќе по десетти пат се одржуваат традиционално каде сите учесници кои се маскирани вообичаено во маски кој ја одбележуваат традицијата и истите имаат натпреварувачки карактер.
Покрај домашните учесници присуствуваат и гости од соседните држави.
Организаториите соопштија дека за оваа манифестација подгвотвиле 120 килограми колбаси и 90 килограми качамак.

Напишете коментар