Овесните снегулки и содата против изгореници од сонцето

​Изгорениците од сончевите зраци се чести во летниот период, без оглед колку и какви мерки преземаме.

Доколку тоа се случи, има неколку природни методи, кои можат да ни помогнат.

Еден од нив е премачкување со неколку лажици готварска сода и млака вода, сразмерно во период од 15-20 минути. Потоа, изгореното место да не се брише со крпа.

Овесните снегулки се друг начин. Една чаша овес се става во млака вода и така добиената смеса се истура на кожата за таа да омекне. Густата течност од растението алое масло исто така го намалува црвенилото и болката од изгореницата.

Пресечете некои од подебелите листови на растението и течноста се нанесува пет до шест пати дневно и тоа се повторува во тек на неколку дена.

Напишете коментар