Одбележан Денот на независноста на Република Македонија

Општина Струмица, вчераОд, го одбележа Денот на независноста на Република Македонија. Пригодната свеченост се одржа пред споменикот на Гоце Делчев на истоимениот плоштад, пред кој свежо цвеќе положија градоначалникот Зоран Заев, претставници на Советот на општина Струмица, јавни институции, политички партии и здруженија. Зборувајќи за значењето на овој историски ден за Република Македонија, градоначалникот Заев порача дека време е да ја видиме Македонија сплотена, просперитетна, економски напредна и целосно интегрирана во ЕУ и НАТО.
-Денес Македонија слави значаен јубилеј – 25 години од својата самостојност. Треба да сме среќни и горди на тој јубилеј, но треба и да се подзамислиме дали Македонија доживеа вистински развој за овие 25 години. Време е да го воскреснеме култното прашање на Крсте Петков Мисирков – „Шчо напраифме и шчо требит да праиме за напрет.“ Ако одговориме дека доволно сме направиле за Македонија, тогаш го лажеме и народот, но се лажеме и самите себе. Македонија не можеме да ја излажеме. Таа знае колку доби од она што го заслужи. Но затоа, можеме по вториот дел од прашањето, да бидеме поодговорни, посериозни и поангажирани и да направиме многу за Македонија и за сите луѓе кои живеат во неа. Тоа ќе го сториме, само ако ги поправиме грешките од минатото и денес. Тоа ќе го сториме, само ако вистински си ја сакаме татковината. Време е да ја видиме Македонија сплотена, просперитетна, економски напредна и целосно интегрирана во ЕУ и НАТО. Само така самостојноста на државата ќе ја славиме среќни за вечни времиња. Нека ни е честит денот денешен. Нека ни е вековита Република Македонија и нејзината самостојност, рече градоначалникот Заев.
Во чест на Денот на независноста, членовите на рецитаторската секција при домот за деца и млади „Благој Мучето“ изведоа мал митинг на револуционерна поезија.

Напишете коментар