о. Ново Село- Фестивал на Смоларскиот Костен по 6 ти Пат

Во падините на прекрасната Беласица и Смоларските водопади, годинава по 6 ти пат се оддржа традиционалнот фестивал на смоларскиот костен во организација на општина Ново Село.
Според Градоначалникот на о. Ново Село господинот Блажо Велков, овој фестивал е од големо значење за развивање на руралниот труризам, како и промоција на Смолари како и природните убавини на оваа место.
Бидејќи на овој фестивал присуствуваат градоначалници од повеќе општини од Македонија како и гости од соседните држави. Според Велков, овој фестивал и понатаму ќе продолжи да се негува се со цел промоција на природните убавини на општина Ново Село.


Претставничката на Обидинетите Нации и УНДП Лујза Винтон, го искажа својето големо задоволство што и по 3 пат е гостинка на овој фестивал, бидејќи овде се пресвува културата и економскиот развој на еден народ и држава.
УНДП соработува со сите општини од овој регион и ги подржува ваквите манифестации.

DSC_5254

DSC_5255
Присутните гости има можност да ги пробат вкусните печени смоларски костени и да уживаат во прекрасната природа.


За културниот и забавниот дел се погрижи Анета и групата Молика.
За овој фестивал беа испечени околу 600 кила костени.

Напишете коментар