Денес е Св. Петка – среќен празник на сите православни христијани

Родена е кон крајот на деветиот или пак на почетокот на десетиот век во градот Епифат кој што се наоѓа помеѓу градот Силимвије и Цариград, на ден петок, па и отаму доаѓа и нејзиното име Параскева што во превод од грчкиот јазик значи петок. Потекнува од чесно и имотно христијанско семејство и со одобрение на нејзините родители нејзиниот постар брат Јефтимиј прво се замонашил, а подоцна станал епископ Мадитски. Нејзиниот живот бил исполнет со молитви и работа,по смрта на нејзините родители поради Христа заминала на поклонение во Цариград,потоа престојува во Халкедонскиот манастир, а од таму заминува во Ираклија каде што пет години престојува во Богородичната црква. Од Ираклија заминува во Светата земја и таму останува до својата длабока старост живејќи во подвизи, пост и молитви. Две години пред нејзината смрт и се јавил ангел кој што и рекол дека треба да се врати во својот роден град,каде што на земјата ќе и го предаде телото а душата на Господа. По нејзиното враќање во родниод град Епифат веќе никој неможел да ја препознае бидејќи немала роднини, а и неколку децении била отсатна од градот. Крајот на својот живот го минала со работа,пост и молитви без да дознаат нејзините сограѓани која е.

Бидејќи нејзините сограѓани ја сметале за туѓинка по нејзината смрт ја погребале надвор од христијанските гробишта. После многу години од нејзината смрт во градот требало да се погреба давеник, бидејќи тој бил туѓинец решиле да го погребаат надвор од гробиштата и тоа на истото место каде што била погребана светицата. Кога го отвориле нејзиниот гроб забележале дека нејзиното тело не е распаднато ама на тоа не обрнале внимание,го положиле удавениот морнар врз неа и го го затвориле гробот. Ноќта на еден од работниците кој што учествувал на погребот по име Георгије на сон му се јавила светицата облеана со светлина, седната на царски трон и опкружена со војници. Еден од војниците му се доближил, го фатил за рака и му рекол дека многу згрешиле тоа што го сториле претходниот ден.

Потоа станала Преподобната Мајка му кажала која е и со зборовите дека неможе повеќе да ја трпи смрдеата на телото на удавениот морнар, му наредила да ги извадат нејзините мошти и да ги положат на некое чесно место. Утредента Георгије им го раскажал сонот на неговите роднини и сите заедно веднаш се упатиле кон гробиштата. Кога пристигнале таму виделе насобрано многу луѓе,истиот сон го сонувала и една жена по име Јефтимија. Насобраната маса решила да ги откопа моштите на светицата и да ги погреба во Епифат во црквата „Св.Петар и Павле“. Веднаш по овој настан почале да се случуваат разни чудесија и исцелувања.

Светата Православна Црква празнува три личности со исто име Петка (македонски) односно Параскева (грчки), поради што во народот се мешаат или пак се мисли дека се работи за иста личност.

Првата Св.Петка – Параскева се нарекува Св. Петка Римјанка. Нејзиниот спомен се празнува на 26-ти јули по стар стил, или 8-ми август по нов стил. Таа загинала со маченичка смрт, исечена е за време на царот Антонио Пиј, па затоа правилно се нарекува „Света маченица Петка – Параскева Римјанка”.

Втората Св.Петка-Параскева се нарекува Св.Петка од Иконија. Таа исто како и првата маченички загинала за време на царот Диоклецијан. Нејзиниот спомен се празнува на 28-ми октомври по стар стил, или 10-ти ноември по нов стил.Нејзиното целосно име гласи „Света маченица Петка – Параскева Иконијска”. Овие две светици се маченици додека „Света Петка – Трновска” е преподобна.

Напишете коментар