Американските научници подготвуваат таблета против Кариес

Научниците веруваат дека А12 би можела да биде користена како суплимент во превенција против кариесот кој е широко распространет .

Тие дошле до откривање на нов состав на бактерија кој  води кон превенција и подобар третман во борбата против опаѓањето на забите и појавата на кариесот и успешно се бори против другите бактерии кои ги уништуваат забите.

Streptococcus A12 успешно ја намалува киселината која ги уништува и разјадува забите.

Според светската здраствена организација и испитувањата кои се вршени во 2012 година околу 60-90 проценти од децата имаат кариес, а постарата генерација од 60 година нагоре нема природни заби.

 

Напишете коментар